Впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів у закладі дошкільної освіти на основі концепції НАССР (з досвіду роботи)
Останнім часом все більш актуальним стає питання харчування дітей у закладах дошкільної освіти. Основним чинником в організації харчування дітей є безпечність.
В Україні з 2017 року триває поетапний обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР (міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними з безпечністю харчових продуктів). Насамперед, це стосувалося великих потужностей, а до 20 вересня 2019 року всі українські підприємства харчової галузі, у тому числі і заклади освіти, які надають послуги з харчування, а також постачальники та перевізники харчових продуктів, мають впровадити дану систему.
Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви. На сьогоднішній день застосування принципів НАССР у закладі дошкільної освіти є обов’язковою вимогою законодавства.
У посібнику подано покроковий алгоритм запровадження системи НАССР.
НАССР у закладах дошкільної освіти – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках, буфетних.
Посібник написаний для закладів дошкільної освіти.